Poľská vláda chce rozvíjať jadrovú energiu aj napriek rastúcemu odporu

23.02.2012 Celý región

Varšava 23. februára (TASR) - Poľsko \"je odhodlané\" rozvíjať jadrovú energiu, a to aj napriek rastúcej opozícii voči plánovanej výstavbe jadrovej elektrárne. Povedal to dnes poľský premiér Donald Tusk. \"Rastúci skepticizmus voči jadrovej energii nezmení náš postoj v tejto veci,\" povedal Tusk po zasadnutí vlády.

Poľsko plánuje uviesť do prevádzky svoju prvú jadrovú elektráreň do roku 2020 s cieľom diverzifikovať energetické zdroje. Varšave ide najmä o to, aby krajina znížila svoju závislosť od dovozu energií z Ruska.

Podľa analytikov sa však počet odporcov voči jadrovej energii začal v poslednom období zvyšovať, k čomu prispela najmä havária jadrovej elektrárne Fukušima po ničivom zemetrasení na severovýchode Japonska v marci minulého roka. Až okolo 90 % z voličov v letovisku Mielno pri Baltickom mori, ktorí sa zúčastnili na referende 12. februára, sa postavilo proti výstavbe jadrovej elektrárne v ich oblasti. Obávajú sa, že elektráreň odradí turistov od návštev letoviska a blízkych lokalít.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región